25 Mart 2008 Salı

Peru 2005

Dos Santos demişken aklıma 2005'de Peru'daki U-17 Dünya Şampiyonası geldi. Hani gecenin dördünde izlediğimiz, dramatik yarı final maçında Nuri Şahin'le, Caner Erkin'le beraber ağladığımız. O turnuvayı grupta mağlup ettiğimiz Meksika, Giovanni Dos Santos-Vela ikilisinin mükemmel oyunlarıyla kazanmıştı Brezilya'yı 3-0 yenerek. En değerli oyuncu Brezilya'dan Anderson seçilmişti. İkinci ve üçüncü Giovanni Dos Santos ve Nuri Şahin'di. Gol kralı da Vela.
O günkü Brezilya kadrosundan Anderson Manchester United'da, Marcelo Real Madrid'de, Denilson'da Arsenal'de oynuyor. Şampiyon Meksika'nın golcüsü Vela Arsenal'in oyuncusu ve şu an İspanya'da kirada. Bu sezon kiralık olarak ikinci yılı ve seneye Arsenal'in en önemli transferi olacağından şüphem yok. Dos Santos da bildiğiniz üzere Barcelona'da.


Gelelim Türkiye'ye. Turnuvaya Avrupa Şampiyonu olarak katıldık. Nuri Şahin turnuvanın en iyi oyuncularından birisiydi. Dört golle tamamladı o turnuvayı. Dortmund'da bir ara ilk 11'e kadar yükseldi. Hatta Bundesliga'da gol atan en genç oyuncu ünvanı hala kendisinin sanırım. Sezon başında Feyenoord'a kiralık verildi. Yani Almanya'dan daha düşük kaliteli bir lige. Toplamda 24 maça çıktı bu sezon. Yani düzenli 11 oyuncusu değil. Bir diğer dört gollü oyuncu Caner Erkin. Arsenal, Chelsea falan derken Rusya'nın yolunu tuttu. Şimdi ilk 18'e bile giremediği zamanlar oluyor. Yine dört gol atan forvet oyuncusu Tevfik Köse Ankaraspor'a geldi sezon başında oynayamıyor. Forvetteki partneri Özgürcan her sene bir başka Anadolu kulübüne kiralanıyor Galatasaray tarafından. Keza Aydın da öyle. Caner ve Nuri'yi bir ara milli takımda görmüştük. Uzun süredir çağırmıyordu Fatih hoca. Bu sefer Caner'i tekrar çağırmış. Haydi hayırlısı. O takımı Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya dördüncülüğüne taşıyan Abdullah Avcı Galatasaray'ın stajyer hocalık teklifini reddedip Büyükşehir'in başına geçti. Malumunuz bu sezon üç büyüklerin hiçbirine yenilmedi.


Peru 2005'in altın jenerasyonunu mahvettik ülke futbolumuzun kirli çarkları arasında. Altyapıya ver(me)diğimiz önemin en güzel göstergesidir o günkü futbolcuların bugünkü halleri. Özellikle de o takımda beş oyuncusu bulunan Galatasaray'a selam olsun. Ne diyelim eğitim şart...

Hiç yorum yok: